Kwasy nukleinowe - przeoczony składnik żywności?

Kwasy nukleinowe - przeoczony składnik żywności?

Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi głównie koncentrują się na ich roli jako nośnika informacji genetycznej. Podobne myślenie dotyczy także DNA w żywności, w przypadku której najczęstszą asocjacją jest żywność GMO. Można jednak przypuszczać, że DNA i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Ś́wiadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie też liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych. Czy to możliwe, że rekomendacje żywieniowe przeoczyły ważny składnik odżywczy?

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Współorganizator

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności

Dyscyplina Chemia
Forma prezentacji Wykład
Wiek
  • szkoły średnie,
  • dorośli
Liczebność grupy ograniczona Nie
Dostęp dla niepełnosprawnych Tak
Czynniki mogące mieć wpływ na osoby niepełnosprawne -

Gdzie

Politechnika Gdańska Wydział Chemiczny

Budynek nr 6 (Chemia A) sala 112

Kiedy

26.05 od 11:00 do 12:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja
Tak

Wymagane jest zapisanie się na wykład (najpóźniej do 19.05.2023 r.)

Kontakt

A
prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
P
dr inż. Paweł Filipkowski prof. PG