Kuchnia molekularna z produktów ubocznych

Kuchnia molekularna z produktów ubocznych

Celem imprezy będzie zapoznanie uczestników z możliwością tworzenia nietypowych połączeń kulinarnych opartych na znajomości chemii (kuchnia molekularna), pozwalających na tworzenie specyficznych smaków i tekstur. Podczas pokazu uczestnikom zostaną przedstawione nie tylko nietypowe metody sztuki kulinarnej, ale także niekonwencjonalne surowce, głównie pochodzące z przetwórstwa żywności, na co dzień niespotykane w kuchni. Uczestnicy pokazów będą mieli możliwość samodzielnego otrzymania i spróbowania produktów takich jak nietuczące i zdrowe desery. wegański „kawior” o różnych smakach czy jadalne folie opakowaniowe.

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Współorganizator

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności

Dyscyplina Chemia
Forma prezentacji Pokaz i warsztaty
Wiek
  • przedszkole,
  • gimnazjum,
  • liceum,
  • dorośli,
  • szkoła podstawowa kl. 1-3,
  • szkoła podstawowa kl. 4-6
Liczebność grupy ograniczona Tak
Liczebność grupy

max. 30 os.

Dostęp dla niepełnosprawnych Tak

Gdzie

Politechnika Gdańska Wydział Chemiczny

bud. nr 7, sala 207, 208, 212

Kiedy

22.05 od 09:00 do 15:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja
Tak

Wcześniejsza rezerwacja telefoniczna bądź mailowa (decyduje kolejność zgłoszeń; pokazy trwają ok. 30-40 min), możliwe jest zorganizowanie pokazu dla maksymalnie 3 grup jednocześnie szymon.mania@pg.edu.pl  

Kontakt