Tęcza zdrowia, czyli drugie życie roślinnych produktów ubocznych

Tęcza zdrowia, czyli drugie życie roślinnych produktów ubocznych

Program pokazów laboratoryjnych w pierwszej kolejności będzie miał na celu zapoznanie uczestników z ilością i różnorodnością naturalnych barwników występujących w roślinnych produktach ubocznych przemysłu żywnościowego. W tym celu uczestnicy zapoznają się z podstawowymi technikami chromatograficznymi. Następnie przy zastosowaniu prostych testów chemicznych uczestnicy będą mieli okazję zrozumieć właściwości prozdrowotne naturalnych barwników roślinnych, m.in. ich potencjał przeciwutleniający. 

W kolejnym etapie uczestnicy zastosują surowce roślinne oraz powstające podczas ich obróbki produkty uboczne w produkcji różnego rodzaju przekąsek, takich jak lody wytwarzane przy użyciu ciekłego azotu, czy zdrowe słodycze z zastosowaniem procesu liofilizacji. Uczestnicy będą mieli okazje zaobserwować, że barwniki pochodzenia roślinnego mogą zastąpić syntetyczne barwniki, a których wykorzystanie w przemyśle spożywczym budzi kontrowersje.

Kolejnym nurtem planowanych warsztatów będzie zapoznanie uczestników z metodami otrzymywania jadalnych opakowań do żywności o atrakcyjnych właściwościach sensorycznych. Podczas produkcji wspomnianych opakowań również wykorzystane zostaną barwniki pochodzenia roślinnego, co nada otrzymywanym foliom różnorodne zabarwienie. Ten etap warsztatów pozwoli na zrozumienie, że jednostkowe pakowanie niektórych produktów spożywczych, takich jak cukierki, z zastosowaniem folii jadalnych może przyczynić się do redukcji polimerów syntetycznych, a tym samym ograniczenia ich składowania

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Współorganizator

Katedra Chemii Technologii i Biotechnologii Żywności

Dyscyplina Chemia
Forma prezentacji Pokaz
Warsztaty
Wiek
  • szkoła podstawowa kl. 7-8,
  • szkoła podstawowa kl. 4-6,
  • szkoła podstawowa kl. 1-3,
  • przedszkole,
  • liceum,
  • dorośli
Liczebność grupy ograniczona Tak
Liczebność grupy

max. 25 osób

Dostęp dla niepełnosprawnych Tak

Gdzie

Politechnika Gdańska Wydział Chemiczny

bud. nr 7, sala 204-205

Kiedy

21.05 od 10:00 do 15:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja
Nie

Wiadomość na adres mailowy karol.parchem1@pg.edu.pl agata.sommer@pg.edu.pl lub kontakt telefoniczny 58 347 21 59

Kontakt

K
dr inż. Karol Parchem
A
dr inż. Agata Sommer