Czy apetyt na mięso mamy w genach?

Czy apetyt na mięso mamy w genach?

W krajach rozwiniętych, gdzie problemy żywnościowe raczej dotyczą nadmiaru a nie niedoboru żywności oraz raczej epidemii otyłości niż niedożywienia, diety wegańskie znajdują coraz więcej zwolenników. Czy rzeczywiście pokarmy roślinne są tymi, które dostarczają człowiekowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania na wszystkich etapach życia? Odpowiedzi możemy szukać w naszych genach. W genomie człowieka zapisane są zapotrzebowania żywieniowe. Co możemy zsyntetyzować sami korzystając z naszych zasobów enzymatycznych, a co musi się znaleźć w spożywanym pokarmie. Czy na pewno musimy być mięsożercami z perspektywy nutrigenomiki?

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Dyscyplina Chemia
Forma prezentacji Wykład
Wiek gimnazjum, liceum, dorośli
Liczebność grupy ograniczona Tak
Liczebność grupy 75
Dostęp dla niepełnosprawnych Tak

Gdzie

Politechnika Gdańska Wydział Chemiczny bud. 6 (Chemia A), sala 112-113

Kiedy

23.05 od 12:15 do 13:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja Tak

rezerwacji należy dokonać do dnia 18.05 drogą mailową lukmarci@pg.edu.pl lub telefonicznie 58 347 25 93

Kontakt

Agnieszka Bartoszek 58 347 25 93