24-28 maja 2017

Fermentacja i jej produkty

Na stoisku fermentacyjnym będzie można zobaczyć proces warzenia piwa wraz z poszczególnymi surowcami, biorącymi udział w procesie produkcji piwa. Oprócz tego, będzie można zobaczyć wino z ananasa bądź kiwi w wersji z surowego soku, z soku z dezaktywowanymi proteazami oraz z soku z dodatkiem pektynazy. Trzy wersje tego samego wina pokażą problematykę pokonywania trudności związanych ze specyfiką surowca do produkcji nietypowego produktu fermentowanego. Ponadto przedstawione zostaną takie produkty fermentowane, jak kombucha, kefir, jogurt oraz napój fermentowany przez tzw. "krysztłki japońskie". Zainteresowani zostaną również zaskoczeni faktem, iż kiełbasa salami, którą nieraz jedzą, również jest produktem fermentacji. Planowany jest poczęstunek gotowym, kupnym salami. Wszystkie przedstawiane procesy i produkty zostaną opisane i objaśnione teoretycznie z dostosowaniem do wieku słuchaczy przy stanowisku. We współpracy z ustawionym obok stanowiskiem mikroskopowym będziemy pokazywać zainteresowanym osobom preparaty mikroskopowe mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację. Oprócz tego, chcemy pokazać wzrost kolonii fermentujących mikroorganizmów w warunkach in vitro, na przeznaczonych do tego pożywkach stałych z odpowiednimi dodatkami (sacharoza, żelatyna itp.). 

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Dyscyplina Biotechnologia
Forma prezentacji Pokaz
Wiek przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, dorośli
Liczebność grupy ograniczona Nie
Dostęp dla niepełnosprawnych Tak

Gdzie

Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
plac przed bud. 6 (Chemia A)

Kiedy

24.05-26.05 09:00-15:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja Nie

Kontakt

Osoba odpowiedzialna Jakub Baczyński
E-mail kellerbaczynski@gmail.com