24-28 maja 2017

Owoce i warzywa pod mikroskopem

Oglądanie pod mikroskopem świetlnym przygotowanych preparatów z owoców i warzyw, podczas którego będzie można zaobserwować między innymi: cytoplazmę i jądro komórkowe cebuli, chromoplasty w pomidorze, marchewce i papryce, skrobię w ziemniaku, bananie i nasionach fasoli, szczawian wapnia w suchych łuskach cebuli oraz komórki kamienne w ścianie komórkowej gruszki. Ponadto śledzenie zjawisk plazmolizy i deplazmolizy na przykładzie cebuli.

Podstawowe informacje

Instytucja Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Dyscyplina Biotechnologia
Forma prezentacji Pokaz
Wiek przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum, dorośli
Liczebność grupy ograniczona Nie
Dostęp dla niepełnosprawnych Tak

Gdzie

Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
plac przed bud. 6 (Chemii A)

Kiedy

24.05-26.05 09:00-15:00

Rezerwacja

Wcześniejsza rezerwacja Nie

Kontakt

Osoba odpowiedzialna Jakub Baczyński
E-mail kellerbaczynski@gmail.com